Can Pineda: cuina de producte, de mercat, tradicional

Celebrar els 40 anys d’existència amb un menú de 40 euros. Aquesta és la proposta de Can Pineda, un clàssic de la restauració barcelonina i un espectador privilegiat dels canvis que ha experimentat la ciutat en general i el barri que l’acull, el Clot, en particular. Obert l’any 1904 en forma de celler, l’any 1972 es va convertir en restaurant de la mà de la família Jovells-Cuenca que van apostar per servir productes de temporada i de màxima qualitat. Cavall guanyador.

OupocheCan Pineda es manté a l’escena gastronòmica de la capital catalana perquè ha estat fidel a aquesta filosofia, s’ha esmerçat a tenir cura de la clientela i no ha girat l’esquena a l’evolució dels paladars. Mireu sinó aquest ou escumat amb foie —ou poché potser us sóna més— col·locat entre un llit de botifarra negra i un llençol de tòfona negra…
Es tracta d’un dels plats amb més èxit del restaurant, motiu pel qual està inclós dins el Menú Especial 40è aniversari que es podrà tastar fins a finals d’abril. Amanida de tomàquet raf —un caramel del Mercat de la Boqueria— amb ventresca de bonítol i anxoves del Cantàbric; canelons de bolets, foie i tòfona negra; cua de toro amb cigales i les ‘bombetes’ de la casa són altres de les receptes més lloades pels clients que s’inclouen dins la proposta.
Amb motiu d’aquest aniversari, Can Pineda també ha remodelat la seva carta que ara inclou una litografia de l’artista barceloní Xavier Medina-Campeny. I per sort meva —i d’una desena de periodistes gastronòmics— vam encetar la primavera a una de les taules del restaurant. Deixeu-me que us presenti en imatges alguns dels plats que vam degustar…

D’esquerra a dreta, un excel·lent pernil ibèric —que els hi distribueix la casa d’embotits de tota la vida—; uns deliciosos pèsols de Llavaneres —d’un pagès de Sant Pol de Mar—amb ceba, all tendre i una mica de pernil i unes sensacionals carxofes amb romesco —provinents del mateix pagès.

PernilPesolsCarxofes 

 

Més coses… Uns saborosos farcellets de col i carn d’olla amb crema de llet al pebre verd; uns tendríssims talls de carn de llom alt Wagyu cuits a la llosa amb un punt de sal gruixuda i les bombetes de la casa. Dolç final. Jo els anomenaria bombons a aquests farcellets cruixents de pasta filo farcits de crema pastissera i xocolata —que s’han de menjar d’un mos per no tacar ni tacar-se amb el líquid interior. I per harmonitzar-ho tot, un vi blanc i un vi negre de criança amb denominació d’origen: AV 14 Clos d’Englora 2005 de Cellers Baronia del Montsant. Tot un descobriment.

FarcelletsWagyuBombetes

 

 

 

 

40 anys d’evolució in crescendo. Als inicis donant de menjar als obrers. “Vivíem dels treballadors de les fàbriques del voltant. Per això tanquem els diumenges”, expliquen el Paco Cuenca i el Jaume Jovells. “En quaranta anys pots veure com et construeixen una autopista i com canvia la fisonomia del teu barri. I amb ella, la clientela”. Avui, a Can Pineda s’hi entaulen els directius d’empresa del 22@, el districte de la innovació de la ciutat. Però no només. Els acompanyen els afeccionats a la bona cuina i als bons vins, persones que saben que la recerca de l’excel·lència del producte és el leitmotiv del restaurant. Moltes felicitats!

EquipPaco Cuenca (amb polo), Jaume Jovells (amb camisa) i la resta de l’equip de cuina (uniformats), els artífexs del dinar.

0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *