Restaurante Norte. Orígens, producte i detalls

Aixequen les persianes a les 7.30h. i a les 16.30h. tanquen els fogons. Això els dies laborables, amb dues excepcions. Hi tornen les nits de divendres i els primers dissabtes de mes al migdia, a l’hora del brunch dels anglosaxons. Són 3 socis, la Lara, la María i el Fernando. Els 3 del nord. Es van conèixer al barceloní restaurant Moo i d’aquí els hi ve —en part— la originalitat i la imaginació. Van obrir el 2011, al juliol, i el blanc és el seu color. “Fa tres anys vam començar a pensar en la idea d’encetar un projecte conjunt —m’explica el Fernando— vam mirar alguns locals però vam arribar a un punt mort”. Sort de la insistència femenina perquè ell, com Sant Pere, les va negar tres cops. La brúixola de la vida els va mantenir a Barcelona on van trobar un espai cèntric, petit però eixerit. Es van arremangar, el van decorar i el van omplir de bon producte en forma d’esmorzars, platillos i racions. De bon matí hi trobareu propostes tradicionals com entrepans o croissants, nostàlgiques com les torrades i les galetes Maria amb mantega i melmelada o el got de llet amb Cola-Cao, sucs naturals, cafès, infusions… Però el toc personal està en els sandvitxos, els detalls i les presentacions.

cansaladahummusSandvitxos de cansalada cruixent, ou dur i maionesa de mostassa (esquerra) o d’hummus, tomàquet sec, xampinyons i espinacs (dreta).
Detalls com el got d’aigua que acompanya el cafè i presentacions divertides d’aliments com els ous (de granja i de Calaf). Com els vols?—et pregunten a la carta. En truita, remenats, a la planxa o ferrats—pots respondre. S’ho fan gairebé tot, menys el pa i els croissants que elaboren al Forn Trinitat. Bona elecció! Compren els embotits, les fruites i les verdures al veí Mercat de la Concepció, el peix a la llotja de Vilanova, el café (de comerç just) a Cafès Novell i la carn, les anxoves i un llarg etcètera a proveïdors del nord. Of course!

El Norte Restaurante està fet a imatge i semblança dels tres. “Vam apostar pel concepte del plat petit (el platillo o la ració) perquè fa més alegria, pots jugar més amb el que ofereixes i amb els preus. I també perquè cap de nosaltres som de grans àpats, ens agrada més provar, tastar, picar”, coincideixen. I què havia de fer jo sinó atacar! Però no ho vaig fer sola, m’hi van acompanyar, no us penseu que m’hagués acabat tots aquests plats!

anxovabacalhaufaisa

A dalt, una espectacular anxova del Cantàbric; el platillo del dia, un portugués Bacalhau à Brá; i una hamburgueseta de faisà (de Burgos) escabetxat, ceba caramel·litzada i ruca (deliciosa).
A sota, unes potents mongetes pintes amb botifarró, xoriço i piparra (el bitxo basc per excel·lència), un secret de porc ibèric (que es desfeia a la boca) amb poma i piparra (que refrescaven) i uns canutillos farcits de crema pastissera (dolços, cruixents i alhora lleugers).

pintessecretcanutillos

Tornem als detalls. Davant de la quantitat de bitxo als dos plats (sencer i trossejat) ens vam espantar. Però la María va assegurar-nos que no picava. Veritat! Deixeu-vos aconsellar. També sobre els vins, ella és la sommelier, tot i que en el tast també intervé el trio de ple. A la carta aposten per la diversitat de varietats, tenen vins i caves a copes i ampolles a preus assequibles. “Venim de cultura vinícola, de sortir a prendre vins, costum que enyorem una mica aquí”, confessen. Potser per això aposten per buscar noves referències, canviar-les periòdicament i descobrir-les als clients. Vaig marxar pensat que tornaria aviat…

Norte Restaurante
Diputació, 321. Barcelona
Tel. 935 28 76 76
www.norterestaurante.com

1 Comment
  • Xavier
    març 8, 2012

    El botifarró… és morcilla? La de les mongetes pintes és de Burgos -com el Fernando- que és on fan el millor botifarró-morcilla del món.
    La Carme ho explica tant bé que encara ho fa tot més bo, però el cert és que els 3 del Norte aconsegueixen l’excel·lencia a partir de plats comuns i normals, tractats amb imaginació i un punt d’art i a partir de productes de qualitat seleccionada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *