Alba Granados. Matèria primera, ofici i professionalitat

Està ubicat a un dels carrers amb més encants de Barcelona i capitanejat per una dona encantadora, la Carlota Claver. Parlo del restaurant Alba Granados, un establiment que ja fa temps que funciona però que jo acabo de descobrir. Hi vaig anar divendres passat —amb dues bones companyes de professió— per tastar el menú de la ‘Semana Gastronómica de Tolosa’, una proposta creada a quatres mans per la cuinera titular i el xef del madrileny Casa Julián de Tolosa, Iñaki Gorrotxategi.

cogollosMireu aquests ‘cogollos’ —normativament, cabdells— que serveixen amb unes delicioses anxoves i una juliana de taronja confitada sobre un llit de tomàquet natural. Tendres, fresquíssims… No us els menjaríeu? I això que no veieu els espàrrecs de Tudela que els precedeixen, gruixuts i de sabor intens. Exaltació de la verdura!
Abans dels segons encara faltaven les mongetes pintes, unes saboroses ‘alubias’ de Tolosa servides directament des de la sopera —per repetir fins a no poder més—amb els botifarrons, les piparras —el bitxo basc— i la verdura acompanyant a banda. Un plat a gust del comensal.

chuleton

 

A l’hora de triar carn o peix se’ns va disparar la vena carnívora i no ens vam penedir de l’elecció. Estic segura que el bescoll de lluç a l’estilo Santurce —’el cogote de merluza’, vaja— és deliciós. Però qui es pot resisitir a un bon ‘chuletón’? Aquí el teniu. Què m’en dieu d’aquesta mitjana de bou a la pedra? L’origen s’indica en el menú. Es tracta de carn roxa de bou de raça frisona que s’alimenta de pastura i que sacrifiquen als sis anys d’edat. Una matèria primera excel·lent. I una cocció perfecta. També al gust de qui s’ho menja. La deixen poc feta perquè la puguis acabar de coure a taula amb un punt de sal. Per acompanyar-la, les patates palla que veieu a la imatge i uns pebrots del ‘piquillo’ dolcíssims Caramels navarresos! Ah, i una evocadora flaire del romaní que crema sota la llosa.

postresPer acabar, festival de postres: pastís de formatge amb nabius, ‘cigarrillos y tejas’ de Tolosa i formatge Idiazábal amb codonyat. I per rematar. Una copa de Pacharán o un mini gintònic de Hendrick’s. Pecats capitals!

Només un però. Ens hem assabentat un pèl tard de la promoció perquè la pugueu aprofitar —s’acaba demà—. Però en les coses del menjar val més no córrer. Vull dir que hi haurà altres ‘setmanes’ i altres propostes temporals. L’Alba Granados mereix una visita més enllà dels menús especials. És cèntric, gran i alhora acollidor, i posen música ambiental de qualitat.

Disposa de barra pels que tenen pressa, taules pels que poden conversar, espais més íntims per a grups a la part de dalt i, amb l’arribada de la calor, terrassa per poder respirar. La cuina a la vista i una extensa carta de vins són altres de les seves particularitats. I per sobre de tot, l’ofici i la professionalitat.

2 Comments
 • RICARD
  maig 14, 2012

  Tindríeu sort o us conexien. Tinc mols amics que hi han menjat fatal i el servei és molt dolent. Jo hi vaig anar per comprovar si realment no estava a l’alçada. El millor és la carn roxa però el mèrit és del seu proveïdor, les postres si les encertes bé, sinó aneu amb compte. No comento el que vaig veure a l’altre local que tenen, l’Alba Paris, des de llavors vaig deixar d’anar-hi. I en un segon intent a l’Alba Granados ja vaig veure que per mi no hi ha res a fer. Menjar mediocre, servei molt pobre, local bé. Ricard

  • Carme Gasull
   maig 15, 2012

   Benvolgut Ricard,
   Sembla que no parlem del mateix restaurant! No puc parlar de l’Alba Paris perquè no hi he menjat mai, però t’asseguro que els plats que vam menjar a l’Alba Granados eren de qualitat i el servei, impecable.
   Jo també he tingut primeres impressions decepcionants però voto per les segones oportunitats. Pel que dius, tu ja li has donat i no t’ha convençut. Em sap greu. Sobretot perquè la meva experiència és oposada a la teva.
   De tota manera, t’agraeixo que hagis compartit el teu comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *