
La Gran Festa de la Calçotada de Valls, celebrada el passat diumenge a la capital de l’Alt Camp,inaugura cada any la temporada oficial de calçots. De la festa, l’ingredient estrella i les seves aplicacions a la cuina n’hem parlat avui al programa Matins en Xarxa d’en Marc Lobatoamb Rafael Castells, coordinador de l’acte, i Jordi Blanc, president de la IGP Calçot de Valls.
Aquesta ceba tendra, blanca i dolça cada dia té més fans que la gaudeixen rostida a la brasa —i acompanyada del seu inseparable romesco— o en altres elaboracions. La tempura de calçots triomfa a les taules de molts restaurants barcelonins. Si l’arrebossat està ben fet, és una bona manera de menjar-ne també. Però encara n’hi ha de millors, com l’amanida de calçots amb escarola, bonítol en escabetx i coca d’espelta i kamut que serveixen al restaurant El Filete Ruso de la ciutat. La vaig assaborir fa pocs dies aprofitant que em van convidar a tastar el menú estacional d’hivern de l’establiment, seguidor dels preceptes de la filosofia slow food o Km0. Això vol dir que tots els plats estan elaborats amb ingredients frescos, de temporada, ecològics i de proximitat. I els calçots estan al seu punt òptim.
També és temporada de caça del porc senglar. I temps de carxofes. Dos ingredients que es troben al plat estrella del menú estacional, l’hamburguesa de porc senglar, ou ferrat, formatge de pastor, xips de carxofa i compota de poma. La primera hamburguesa de caça de la història del restaurant és una proposta contundent, per posar el cos a to quan el fred apreta. Tres plats més entrar en calor: el glop de sopa o crema de ceba —que se’m va fer curt, una deliciosa hamburguesa d’entrecot amb salsa de trompetes de la mort i ou escumat i la puça de xocolata, que no és petita ni estacional, però sí un pecat venial —també per als celíacs—.
Deixa un comentari