Temps de calçots i de caça

La Gran Festa de la Calçotada de Valls, celebrada el passat diumenge a la capital de l’Alt Camp,inaugura cada any la temporada oficial de calçots. De la festa, l’ingredient estrella i les seves aplicacions a la cuina n’hem parlat avui al programa Matins en Xarxa d’en Marc Lobatoamb Rafael Castells, coordinador de l’acte, i Jordi Blanc, president de la IGP Calçot de Valls.

Aquesta ceba tendra, blanca i dolça cada dia té més fans que la gaudeixen rostida a la brasa —i acompanyada del seu inseparable romesco— o en altres elaboracions. La tempura de calçots triomfa a les taules de molts restaurants barcelonins. Si l’arrebossat està ben fet, és una bona manera de menjar-ne també. Però encara n’hi ha de millors, com l’amanida de calçots amb escarola, bonítol en escabetx i coca d’espelta i kamut que serveixen al restaurant El Filete Ruso de la ciutat. La vaig assaborir fa pocs dies aprofitant que em van convidar a tastar el menú estacional d’hivern de l’establiment, seguidor dels preceptes de la filosofia slow food o Km0. Això vol dir que tots els plats estan elaborats amb ingredients frescos, de temporada, ecològics i de proximitat. I els calçots estan al seu punt òptim.

jabalifr
També és temporada de caça del porc senglar. I temps de carxofes. Dos ingredients que es troben al plat estrella del menú estacional, l’hamburguesa de porc senglar, ou ferrat, formatge de pastor, xips de carxofa i compota de poma. La primera hamburguesa de caça de la història del restaurant és una proposta contundent, per posar el cos a to quan el fred apreta. Tres plats més entrar en calor: el glop de sopa o crema de ceba —que se’m va fer curt, una deliciosa hamburguesa d’entrecot amb salsa de trompetes de la mort i ou escumat i la puça de xocolata, que no és petita ni estacional, però sí un pecat venial —també per als celíacs—.

Encara cap comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *