La Calèndula. Regencós. Empordà. Les flors, el mar i la fi de l’estiu

Les vacances s’esvaeixen, arriben les primeres pluges, la tardor demana pas. Tornen el so del despertador, les rutines infantils i la pressa adulta. Setembre inaugura els aparadors de producte a l’aire lliure (Mostra de Vins i Caves de Catalunya, Mercat de Mercats), les fires gastronòmiques (Barcelona Degusta, Fòrum Gastronòmic Girona) i les noves obertures (la primera que m’arriba a les mans, la versió ‘sandvitxera’ del barceloní Norte Restaurante). Abans d’agafar el ritme estomacal i clavar-li mossegada als entrepans miro enrere i la memòria estival em condueix al petit poble de Regencós. Em torno a entaular a La Calèndula, ara empordanesa, espaiosa, silenciosa, bonica perquè sí. Com l’entorn. La Iolanda Bustos i el Jacint Codina van reobrir el seu restaurant el dia 3 de juliol, en plena temporada alta, i la clientela, afortunadament, no els ha deixat descansar. La cuinera de les flors no les ha abandonat però la carta del nou establiment també mira cap al mar. Plats clàssics com el celebrat carpaccio de sípia amb pebre vermell, herbes i flors del camp han fet el viatge amb ells. D’altres com l’arròs Nembo amb algues del litoral i escopinyes s’han estrenat amb un gran èxit. “A molts clients els ha fet repetir visita”. És espectacular. Friso per tastar el vellut de coliflor amb corall de garoina, botifarra negra i flors de platja que acaben de crear i que en Joan Roca (del Celler de Can Roca) va trobar “excel·lent”.

arroslacalendulacarmegasull

Amb l’inici del curs escolar arriben els canvis, de carta i d’horaris. “Hem començat reduint gairebé a la meitat de plats per poder treballar amb suggeriments de la natura. En funció del que recol·lecti crearem receptes que oferirem en el dia a dia. Bolets, herbes, flors, arrels…”. La recol·lecció silvestre com a signe d’identitat. Aquesta setmana també estrenen jornada de descans, de moment els dimarts. A mesura que el calendari avanci les jornades festives augmentaran fins el tancament hivernal. Un parell de mesos per estudiar, pensar i crear i més propostes cap al març.
Qui ja ha arrencat temporada televisiva és el seu veí Oriol Lomas, xef i propietari del restaurant Bocca, a la mateixa vila empordanesa d’un centenar d’habitants. El programa Top Chef els va escollir a ambdós per compartir fogons i platós a la tercera edició però les gravacions van coincidir amb el projecte de Regencós. “Del ‘freestyle cooking’ de l’Oriol se’n parlarà molt. I espero que també es parli de la Montse Estruch (El Cingle, Vacarisses) i de la seva cuina de sensacions. Em va saber greu que la Vanessa Merino (Les Magnòlies, Arbúcies) no entrés perquè ella si que té el perfil perfecte d’una gran Top Chef. Però els nervis la van trair. De fet, la cuina és organització i planificació i el programa no és regeix per aquests paràmetres precisament”. La cuina de La Calèndula és l’essència del paisatge. I amb aquest paisatge al cap despedeixo l’estiu, les flors i el mar.

La Calèndula
Nou, 2. Regencós (Girona)
Tel. 972 303 859
www.lacalendula.net

Encara cap comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *