Per Tots Sants, panellets artesans

El Gremi de Pastisseria de Barcelona vol posar en valor l’elaboració tradicional dels panellets de cara a la celebració, el proper 1 de novembre, de la festivitat de Tots Sants. Davant de la irrupció d’un gran nombre d’establiments on és possible comprar diferents varietats d’aquest dolç tradicional, l’entitat recorda les diferències entre els panellets industrials i els artesanals.

  1. El massapà del panellet tradicional està fet exclusivament d’ ametlles, sucre i ous. No porta fècules com patata o moniato ni altres substitutius, introduïts per abaixar-ne el preu. A Catalunya, els consumidors poden comprovar si un panellet és tradicional i artesanal gràcies al segell ETG (Especialitat Tradicional Garantida), una iniciativa de la Federació Catalana de Pastisseria —avalada tant per la Generalitat com per la Comunitat Europea— que garanteix que el dolç només duu els tres ingredients citats.

  2. Els panellets artesanals s’elaboren un a un. Per la seva mida i procés d’elaboració, aquest producte requereix moltes hores de treball a l’obrador i moltes mans. Des que obre el sac de fruita seca fins que els posa al taulell el pastisser pot trigar més de 3 hores a fer una plata variada de panellets de forma artesanal.

  3. El panellet tradicional no porta conservants ni colorants artificials. Un panellet industrial, en canvi, porta diversos tipus de conservants per tal que el producte pugui estar setmanes o mesos emmagatzemat o col·locat en el lineal del supermercat per a ser venut. A les pastisseries artesanes els panellets s’elaboren al dia per aconseguir que, sense cap mena d’additiu, aguantin tendres almenys 48 hores un cop se l’emporta el client.

  4. Les pastisseries artesanals ofereixen una gran diversitat de sabors. A banda dels tradicionals (pinyons, ametlles, xocolata, coco, cafè) la creativitat dels pastissers ha anat introduint nous i innovadors sabors a les vitrines dels seus establiments.

Els de la imatge són fets a casa. De pinyons, ametlles, coco i codonyat. Si no te’ns traça, ni temps ni ganes de fer-los tu tingues en compte aquestes recomanacions. Ho notaràs en el preu, sí, però també en la qualitat.

Encara cap comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *