Llibre d’aparellar de menjar. Un receptari medieval català inèdit

Si vols apareylar bé de menyar
aysí ho poràs ben trobar
que ya no y poràs errar.
Primerament en general
te demostre de carnal
con se pusquen fer los manyars,
que ya sol no y arraràs.
E pense dels sants primerament,
per car és pus cuvinent.
Puxes le Coreme vendrà.
Atreí t’o demostrarà,
con deyes fer les bones salses
als bons peys e a les bones casses.
Exament te dirà derrera
dels manyars de cuylera.

 

Potser et costarà desxifrar-los sencers, però segur que has captat l’essència d’aquests versos. Parlen de plats de carn i de Quaresma, de peixos, caces, salses i àpats de cullera, i formen el pròleg del receptari més extens de cuina medieval catalana mai editat fins ara. El Llibre d’aparellar de menjar és una obra inèdita, però accesible al gran públic gràcies a la col·laboració entre el Restaurant 7 Portes de Barcelona i l’Editorial Barcino, segell editorial de la Fundació Carulla, impulsors d’una col·lecció que té com a objectiu divulgar la història de la gastronomia a Catalunya a través de l’estudi i la publicació dels seus receptaris més significatius.

“La persona que va escriure el pròleg va voler dotar el conjunt de receptes d’un element que li conferís unitat i entitat librària (…) i ens informa, a grans trets, del que el lector trobarà al llibre”, assenyala Joan Santanach, coordinador de l’editorial. I què és? Dos-cents-setanta-nou plats que mostren els gustos de les classes benestants catalanes de l’època de la baixa edat mitjana, receptes que no són de supervivència ni de cuina popular ni conventual, fet pel qual ha arribat —malgrat estar incomplet— als nostres dies, assegura.

Per facilitar-ne la comprensió, el volum inclou la seva versió acarada en català modern —l’adaptació corre a càrrec de la Mònica Barrieras—així com uns capítols introductoris on s’exposa el marc cultural, polític, gastronòmic i alimentari en què es va escriure i una anàlisi culinària dels ingredients i els procediments citats elaborada per la Fundació Alícia.

Enfonsar-se en les arrels de la cuina catalana costa molt poc i val molt la pena.

Llibre d’aparellar de menjar. Col·lecció 7 Portes de Receptaris Històrics de Cuina Catalana. Volum 2. Editorial Barcino (Barcelona, 2015). Preu: 20€.

Encara cap comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *