Santa Coloma de Farners, epicentre de la ratafia

Des de 1982, i durant la segona setmana de novembre, la capital de La Selva celebra la festa més antiga i prestigiosa dedicada a aquest licor no destil·lat, aromatitzat amb diverses fruites, plantes i espècies. De fet, la Festa de la Ratafia és l’acte que obre la temporada de degustació de la beguda espirituosa i celebra l’arribada del fred. Parades amb productes artesans i de proximitat, taules rodones sobre aquesta beguda, concerts, cercaviles, presentacions de nous productes, degustacions i moltes més activitats converteixen la vila en epicentre de la ratafia durant quatre dies.

La inauguració d’una exposició que repassa la relació de la ciutat amb aquest licor des del ratafiaire il·lustre Francesc Rosquellas i el paisatge humà ratafiaire des del segle passat donarà avui el tret de sortida a la 35a edició de la festa. La mostra inclou 40 retrats de dones que han fet ratafia des 1890, acompanyats d’articles explicatius que fan palès que la tradició s’hereta d’àvies a mares i a filles i també entre veïns.
Un altre dels punts forts de la celebració és la sortida dels confrares de la ratafia per recollir el penó de la Festa i el llibre sagrat de la ratafia a casa de la custòdia d’enguany i l’acompanyament en processó fins a la vela de la Ratafia de la plaça Farners. Tot seguit s’inicia la litúrgia d’inici de la Festa, amb la penjada del penó i un brindis col·lectiu amb ratafia a la mateixa plaça i després engega la cercavila de la ratafia, acompanyada pels Trabucaires d’en Serrallonga, els Grallers de Santa Coloma i els gegants Sol i Serena.

Si sou observadors us haureu adonat que el dibuix que il·lustra aquest escrit és de la Pilarín Bayés, un mite per a moltes generacions. La il·lustració forma part del llibre ‘Petita Història de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners’, forma part de la col·lecció ‘Història de Catalunya‘ de l’Editorial Mediterrània, i s’ha publicat expressament per a l’ocasió. M’emociona compartir amb vosaltres que l’autora dels textos sóc jo i que demà a la tarda presentarem la petita obra a la Biblioteca Joan Vinyoli de la capital de la comarca selvatana. I que, just després, tindré el gust de tastar les ratafies a concurs d’enguany com a part del jurat mentre se celebra el sopar popular de la ratafia. Un honor, Confraria!

Encara cap comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *