‘Benvinguts a pagès’, el camp català torna a obrir les seves portes

Has vist alguna vegada néixer una ovella en directe? És fascinant. Més encara si ho veus a través dels ulls d’un nen. T’ho dic per experiència. Si la idea d’contemplar un ramat d’animals t’atrau, aposto a que també et vindrà de gust conèixer els productes que es deriven. Posem uns formatges i uns iogurts excel·lents. I ja posats, segur que t’animes a comprar-los per seguir-los degustant a casa quan et vingui de gust.

Fes-ho tot aquest cap de setmana. Aprofita que tornaBenvinguts a Pagès, una iniciativa creada ara fa tres anys per donar valor al món rural català i donar a conèixer els productes alimentaris en el seu origen. La tercera edició del projecte ha aconseguit implicar 240 explotacions agràries, 235 restaurants i 280 allotjaments del territori català que oferiran visites gratuïtes, menús especials, detalls de benvinguda i més d’un centenar d’activitats lúdiques durant dos dies, dissabte 9 i diumenge 10 de juny.

A més, i com a novetat, enguany proposen set rutes turístiques per ajudar a planificar-se al públic que vulgui descobrir el territori. En concret, s’han dissenyat cinc rutes a la demarcació de Lleida (Pallars Jussà Nord-Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Garrigues-Segrià Sec i Garrigues) i dues a les comarques de Tarragona (Conca de Barberà i Terra Alta) amb plans per gaudir-los de divendres a diumenge, el cap de setmana estricte o bé en durant una única jornada.

A Lleida, la ruta Pallars Jussà Nord-Alta Ribagorça és una oportunitat fantàstica per conèixer valls dels Pirineus, els ramats i el patrimoni romànic de l’entorn amb excursions a cavall, visita a una explotació de plantes aromàtiques, a una granja familiar i a una petita formatgeria de Taüll, entre d’altres. Per la seva banda, la proposta centrada al Pallars Jussà es dirigeix ​​al públic foodie, amant del senderisme, la natura i la fotografia, que podrà descobrir productes singulars com el safrà, les herbes medicinals, les cireres, l’oli d’oliva o les confitures.

El tercer itinerari lleidatà transcorre per muntanyes, llacs, pobles amb encant i pastors del Pallars Sobirà. Aquí es podran conèixer projectes de recuperació de races autòctones com la la de l’ovella xisqueta o la cabra pirinenca i els oficis de pastor o de formatger artesà. La ruta Garrigues-Segrià Sec promociona els paisatges de secà, la cultura de l’oli, el patrimoni de la pedra seca i les visites panoràmiques. Així, els visitants es podran acostar al cultiu històric de les oliveres arbequines, a la ramaderia i fins i tot a les alzines tofoneres. Finalment, els amants dels olis d’oliva i dels vins de qualitat trobaran el seu destí ideal a les Garrigues.

A Tarragona es presenta una primera ruta a la Terra Alta, on es proposa visitar un total de vuit explotacions entre paisatges de vinyes i oliveres. Mentre que el segon circuit, a la Conca de Barberà, permetrà als interessats realitzar un recorregut per descobrir els oficis rurals, el món del vi, els licors i el safrà com a elements protagonistes. A més, es visitarà el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí i es coneixeran els secrets de l’apicultura.

Per facilitar al màxim l’accés als itineraris, ‘Benvinguts a Pagès’ ofereix enguany la possibilitat de contractar-los directament a través de My Way, un portal de reserves que permet planificar recorreguts als amants dels viatges en automòbil. Tot i que el lloc web que et permetrà consultar totes les ofertes de rutes, explotacions, allotjaments, restaurants i activitats de l’edició actual és el propi: www.benvingutsapages.cat.

El web del projecte ofereix les dades de contacte de cada proposta i els detalls per poder reservar-les de manera anticipada en el cas dels allotjaments i dels restaurants; les granges estaran obertes i es programaran visites gratuïtes de forma permanent.

Recorda: sense agricultors, no hi ha gastronomia. Valora’ls. S’ho mereixen.

Encara cap comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *