Brindar amb els porrons d’Abrera, una història amb identitat

Dècades enrere —segons l’edat que tinguis ho recordaràs—, la vila agrícola d’Abrera, comarca del Baix Llobregat, era coneguda per uns porrons de gran pes que els hostals de l’antiga Nacional-II, al seu pas pel barri del Rebato, oferien al viatger. Qui podia i volia aixecar-los amb una sola mà es guanyava tot el vi gratuïtament. I és clar, l’oferta tenia el seu públic.

Tot va començar a finals del segle XIX, quan en Joanet Juhera, va fundar un restaurant amb un porró gegant a l’entrada: qui aconseguia aixecar-lo, no pagava el beure. La proposta va tenir tant d’èxit que una altra taverneta del carrer, Cal Ginesta, el va copiar i en va plantificar dos de porrons. Llavors en Juhera va pujar l’aposta amb Els Tres Porrons. I anys més tard, els Simó de Cal Conradet, n’afegiren un altre obrint Els Quatre Porrons. L’activitat de les tres tavernes van fer famós aquest tram de la carretera, que molts utilitzaven per visitar Montserrat, fins als anys setanta del segle passat, quan es va construir una variant, l’actual A-2, que va alliberar la zona del trànsit, però també va modificar el negoci tradicional dels hostals a peu de carretera.

Sabies que els porrons van atreure al municipi personatges com Fleming, Errol Flynn, Mohammed V, Peret, Antonio Molina o Joan Manuel Serrat? Probablement no. És per això que l’Ajuntament d’Abrera ha impulsat la I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera, que tindrà lloc des d’avui i fins diumenge. Al relat s’hi han afegit la gastronomia i els productes de proximitat, recuperant l’esperit dels restaurants d’èpoques passades.

Diu el refranyer: Qui beu amb porró no beu tant i beu millor. Per comprovar-ho, aquest vespre al Rebato es reviurà el concurs d’aixecar el porró i es podrà gaudir d’una exposició de fotografies antigues així com d’una petita mostra dels plats que es cuinaven als històrics hostals, activitats de música i cultura popular. El cap de setmana, el centre de la fira serà el Parc de Can Morral, amb més música i cultura popular, activitats infantils, tallers de cuina i espais gastronòmics on s’oferiran els plats què proposaven els antics establiments. La memòria d’un poble.

Encara cap comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *