Gessamí de Gramona per a la investigació mèdica de l’endometriosi

Aquest dissabte 30 de març, a les 10.30h, tindrà lloc a Barcelona l’EndoMarch 2019, una marxa per donar veu a l’endometriosi, malaltia que pateixen el 10% de dones en edat fèrtil —al voltant de 2 milions a l’Estat espanyol i 176 milions a tot el món—, i provoca un gran patiment físic i emocional a les seves pacients. El seu diagnòstic és difícil i tardà –les afectades triguen entre 5 i 10 anys a tenir-lo— i no se’n coneix cura. El dolor crònic, la fatiga i la dificultat per aconseguir un embaràs són els seus símptomes més comuns.

“El problema de l’endometriosi és que no es diagnostica degudament, i es culpabilitza a les pròpies pacients del seu dolor i fatiga”, afirma el Dr. Francisco Carmona, director del departament de Ginecologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i de la unitat d’investigació sobre endometriosi del centre. “Aquesta és una malaltia que pateixen les dones, però que afecta també a parelles, famílies, familiars i a nivell social”, afegeix l’especialista. Recentment s’ha estimat en gairebé 10.000€ per dona i any la càrrega econòmica per a la societat provocada per la patalogia. Al nostre país (calculant una prevalença de només el 10% de les dones en edat fèrtil) aquest cost rondaria els deu mil milions d’euros.

És per això que, s’ha iniciat una campanya de visualització i recaptació de fons a través de la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica, liderada pel mateix Dr. Carmona i per Glòria Vallès, fundadora de WineStyle Travel i una de les dones que pateix endometriosi. Segons Vallès, aquesta patologia “pot arribar a dominar-te si no tens accés a un bon equip mèdic que et doni respostes i solucions per millorar la teva qualitat de vida”. I afegeix que “el més difícil de la malaltia no és patir-la, sinó trigar tants anys per aconseguir un diagnòstic adequat, i una vegada el tens, saber que no existeix cura perquè falten mitjans econòmics per poder investigar-la”.

En el sector vinícola, Gramona és el primer celler que fa la seva contribució mitjançant la donació de 1.000 ampolles del seu vi Gessamí. L’objectiu principal és el de recaptar fons per investigar com la microbiota uterina i vaginal afecten al desenvolupament de la patologia i veure així si és possible trobar-ne una cura. “A través d’aquesta campanya pretenem visibilitzar una malaltia tan estesa però encara no tractada des de la sanitat pública, alhora que atraure d’altres cellers per tal que se sumin a la causa mitjançant donatius”, explica Xavier Gramona, vicepresident de l’empresa penedensenca.

Paral·lelament, s’ha creat una campanya a través de la plataforma Mi Grano de Arena per tal de donar suport també a la causa.

Encara cap comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *