‘Sofregit. 50 receptes i històries particulars de la cuina catalana’. Sant Jordi 2020

‘Sofregit’ és tantes coses… La base de la cuina catalana, una manera de viure i entendre el paisatge i el territori, i el resum de 3 o 4 anys d’anotacions de l’Enric Herce (@enricherce), xef hereu d’un saga de cuiners establerts a terres gironines a qui he tractat poc personalment però amb qui ja havia establert llaços virtualment abans del confinament.

‘Sofregit’. No hi havia cap llibre al mercat amb aquest nom! Motiu més que suficient per titular-ne un així. ’50 receptes i històries particulars de la cuina catalana’. El subtítol, proposat per Cossetània Edicions (@cossetania_edicions), concreta el que hi trobaràs a dins.

“Parlo de la memòria, dels records dels plats i de les aromes que ens hi porten en un moment determinat. Parlo del gust de la gamba, dels ‘callos’ —com sempre hem anomenat la tripa— a casa del ‘president’, del dinar de la família al restaurant familiar, de la cabra catalana o del pollastre a l’ast, un clàssic català del diumenge”, explicava l’escriptor el dia de la presentació de la publicació a Barcelona acompanyat de la gran Carme Ruscalleda (@xef_ruscalleda).

“Les receptes us han de quedar com al llibre —afegia l’autor— perquè les fotografies dels plats són pròpies, sense artificis, vives, fetes quan els pensava”. Només hi ha dues excepcions. La coberta i la contracoberta són obra de l’Enrique Marco, amic comú i un dels millors professionals de la imatge del país.

La memòria ens estimula a menjar. I a cuinar. A algunes i alguns almenys. Aquests dies més que mai. “La cuina és el mercat, el vinater, els macarrons del menú diari, la sobretaula dels dies festius… Cuinar és un gran acte d’amor. I el sofregit, l’agulla que lliga el fil de tot”. Quanta raó, Enric.

Cuinem. Estimem-nos. Avui menys que demà i més que ahir.

Encara cap comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *