‘Arrossos. Orígens, curiositats i receptes’. Cossetània Edicions

“L’arròs és l’aliment que més gana apaga al món”. Aquesta és una de les sentències que trobareu dins l’últim llibre escrit pel cuiner i amic Quim Marqués. Tot i que, justament l’autoria d’aquesta frase no és seva, pertany al Salvador Gómez, un savi de l’arròs citat a l’obra, un arrossaire del Delta de l’Ebre que si no ho sap tot d’aquest producte poc li falta.

Vaig conèixer el Salvador durant el meu últim viatge amb el Quim —direm penúltim per esbandir la malastrugança—. El Salvador va ser el nostre amfitrió i el nostre xef particular d’una jornada magnífica al sud de Catalunya on no només vam menjar arròs sinó que ens el vam beure en forma de cervesa, de refresc i de licor. I és que l’arròs té tantes possibilitats que se’n pot fer un monogràfic, com és el cas.

I pensar que li avergonyia fer arrossos quan va reorientar la seva carrera professional seguint al pare! La confessió la fa el mateix Quim Marqués al pròleg de l’obra. Sort vam tenir que un dia es va enamorar de la cuina marinera i que, des de llavors, no va parar d’estudiar-la, treballar-la i expressar-la des dels fogons del Suquet de l’Almirall.

Jo no el vaig conèixer cuinant, però sí en una taula. Durant molts anys vam compartir estones de ràdio gràcies a una persona que ens va fer prometre que guisaríem plegats més enllà d’aquell espai. I d’aquesta promesa va néixer una llarga col·laboració laboral que, per part meva, consistia en difondre la tasca culinària que duia a terme, dins i fora del restaurant. De fet, èrem un trio, el Quim, jo mateixa, i en Manel Marqués, enyorat i recordat en aquest llibre editat per Cossetània Edicions.

Resumint, en Quim i en Manel cuinaven plats i idees i jo els ajudava a promocionar-les. Els tres vam organitzar festes, vam idear vídeos, vam dissenyar webs i vam presentar en societat dues receptes amb copyright: La Paella DO Barceloneta i la Paella Catalana (de plena actualitat).

Avui, mantenim l’amistat i continuem treballant al sector gastronòmic pèro no plegats. La meva col·lega Laia Prats s’ocupa de les tasques de difusió amb l’afegit que també les il·lustra. El seu talent per la fotografia queda plasmat en l’esplèndida portada d’ ‘Arrossos. Orígens, curiositats i receptes’.

Per cert, l’obra inclou també un decàleg, una mena de 10 manaments per cuinar bé l’arròs. “Si cuinem un arròs ja cal que ens oblidem dels escrits, els pensaments, els tabús i les llegendes”, recull el punt 8. “Cuinem amb llibertat i amb el cor”, afegeix. Vivim igual, si us plau.

Encara cap comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *