‘La Cuina de Picasso’, devorar la cultura

Quan Picasso desitjava un objecte, s’apoderava d’ell, l’arrencava del seu entorn; s’alimentava d’ell, l’engolia i l’incorporava a l’espai de la tela. I de la ceràmica, que també va treballar. És el cas de l’espina de llenguado (à la meunière) que l’artista llesca amb la mirada perduda en aquesta imatge de 1957, obra de David Douglas Duncan.

“Enacabat, Picasso va deixar l’espina al plat, va anar-se’n pel corredor d’entrada de la casa i va tornar amb un fragment d’argila de terrisser tendra. S’havia menjat el llenguado, però pensava immortalitzar-ne l’espina”, explica el fotògraf que va captar el moment en el catàleg de la nova exposició del Museu Picasso de Barcelona.

I així és com la cuina, les eines i els aliments, motius omnipresents en el conjunt de l’obra de Picasso, s’aborden per primera vegada en aquesta mostra inaugurada el passat 24 de maig i que es clausurarà a principis de tardor.

Més de 180 obres d’art —entre les quals hi ha pintures, escultures, gravats i dibuixos de diversos períodes de la vida de l’artista— procedents de museus, institucions i col·leccions privades de tot el món, presenten un recorregut cronològic per la seva vida i el seu treball permetent al visitant descobrir-des d’una nova perspectiva.

Tot i coneixent-la, sorprèn la gran importància que Picasso donava als objectes quotidians, encara que fossin d’un sol ús, perquè li permetien explicar coses. Serveixin d’exemple un cullerot o un colador, eines culinàries que li van inspirar figures exposades en el recorregut, i que mostren la seva introducció del bricolatge en el modelatge.

El mateix passa amb els ingredients culinaris i l’univers domèstic de la cuina, protagonistes de natures mortes, poemes i obres de teatre. Els aliments evoquen records, desitjos, aversions, pors i privacions mostrant-se com els millors indicadors del vincle permanent entre la creació i la vida.

Entre els aspectes potser més coneguts de ‘La cuina de Picasso’ hi ha els restaurants que van marcar al malagueny, que la mostra ressalta per la seva importància com a punt de trobada de les avantguardes.

El barceloní 4Gats —que el 2017 va celebrar els seus 120 anys de vida— és un d’ells i també un dels espais vinculats a l’exposició que acolliran diferents activitats entorn de la gastronomia i l’art a la capital catalana amb motiu de la mateixa.

L’exposició compta amb la col·laboració excepcional de Ferran Adrià, fan confés de l’artista, que estableix un diàleg entre el procés creatiu de Picasso i la creació culinària contemporània en l’espai més nou del museu, la sala Mauri, inaugurada l’any passat.

“Per a algú que té a Picasso com un dels seus referents creatius, ser aquí és un somni”, va declarar Adrià durant la presentació de la mostra a la premsa. I va afegir: “Em prenc aquesta activitat com un aprenentatge”, manifestant el seu convenciment que qualsevol disciplina hauria de comptar amb artistes entre el seu equip. ¿La finalitat? Aprendre. Aprendre per comprendre. Comprendre per crear.

Què és cuinar?, pregunta el xef al visitant. La resposta pot revelar algunes qüestions essencials de l’ésser humà com a ésser creatiu. Així ho creu ell. Per això la sala està presidida per un text de Picasso on explica que data tota la seva producció per facilitar el sorgiment d’una ciència que prengui com a fonament la creativitat. El mateix afany de l’equip d’elBulli després del tancament del restaurant el 2011, que ha elaborat una metodologia anomenada Sapiens que serveix per comprendre i poder crear en qualsevol àmbit o sector. Algunes de les fites Sapiens aplicats a la restauració gastronòmica s’allotgen en aquesta sala.

“La cuina de Picasso neix al mateix temps que el Picasso artista. El coneixement d’aquesta primera etapa és molt important per conèixer l’evolució de la seva obra “, va afirmar Claustre Rafart, co-comissària de l’exposició, el mateix dia. No estan tots els ‘plats’ de l’autor perquè el seu corpus és immens, però el banquet és esplèndid.

Museu Picasso de Barcelona
Montcada, 15-23.
08003 Barcelona
Tel. 932.563.000
Dates de l’exposició: del 25 de maig al 30 de setembre de 2018
Preus, horaris i activitats relacionades al web: www.museupicasso.bcn.cat

Encara cap comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *