Neix ‘ExpoCheese’, fira híbrida de promoció i venda del formatge artesà català

La virtualitat ha arribat als mercats, fires i congressos gastronòmics. De moment, per quedar-s’hi. Com a mostra, ‘ExpoCheese‘, la nova fira del formatge artesà català que combinarà el format en línia, del 15 al 19 de setembre a www.firesvirtuals.cat, i el format presencial, els dies 19 i 20 de setembre a l’Estació del Nord de Barcelona.

“Vam començar a treballar en un esdeveniment convencional amb ACREFA, associació integrada per la majoria de formatgers artesans catalans, fa més d’un any. Llavors, va arribar la pandèmia i les fires, entre elles les més emblemàtiques del formatge de Catalunya, es van cancel·lar. Però el bestiar no ha deixat de produir llet, els estocs s’acumulen i les formatgeries necessiten donar sortida als seus productes. Per tot això, ens va semblar que havíem de tirar-lo endavant com fos. Dit d’una altra manera, que la variabilitat del sector necessitava d’una alternativa “, explica Jordi Beumala, un dels seus impulsors a través de la promotora Expogestió.

Cambra de maduració de formatges Garrotxa de Sant Gil d’Albió.

El repte no és menor. “Serà la primera fira temàtica de formatges artesans catalans que se celebra a Barcelona capital i la primera híbrida. Si la presencial s’ha de suspendre, almenys, es mantindrà un punt de venda d’aquests productes tan exclusius perquè, tot i que molts artesans han desenvolupat eines digitals per poder comercialitzar els seus productes en els últims mesos, alguns només segueixen venent els seus formatges a casa seva o en esdeveniments d’aquest tipus”, recorda el dinamitzador gastronòmic.

I és que, assegurar el servei de venda directa, independentment de si la trobada física es realitza o no, és un dels principals objectius del portal www.firesvirtuals.cat, on s’allotjarà ‘ExpoCheese’. El van estrenar el passat mes de juny amb la voluntat, justament, de reactivar aquest sector i proporcionar un context de referència al consumidor habituat a recórrer el territori a la recerca de productes locals i autèntics.

“La primera fira virtual que vam celebrar ens va permetre veure com funcionava la idea, on fallava i en què podíem millorar”, explica Beumala.

El Blau de Jutglar de Reixagó ostenta diversos reconeixements.

“Pretenem generar un calendari diari, estable, com més intens millor, de fires temàtiques o de productes de firaires que s’han quedat sense la possibilitat de vendre el que fan a casa a causa de la Covid-19”, afegeix tot i destacant el suport rebut del món gastronòmic en la difusió de l’esdeveniment.

“Moltes persones i entitats hi han posat el coll a causa de la situació que està vivint el país; la Gastroteca, per exemple, històrica eina digital de promoció i suport a la comercialització dels productes agroalimentaris catalans que aquest estiu s’ha revitalitzat”, assenyala.

A Mas Rovira elaboren artesanalment formatges de vaca, cabra i ovella.

“Sabem que ‘les mesures covid’ són canviants i poden generar dubtes, però estem treballant perquè l’entorn sigui segur, familiar i festiu “, explica sobre ‘ExpoCheese’. L’entrada serà lliure però hi haurà un registre d’accés a l’esdeveniment i un aforament limitat segons la normativa. A cada visitant li demanarem mail i telèfon per si sorgeixen brots i, en registrar-se li donarem una polsera oficial: verda si és premsa i/o professional; groga si és públic general”, detalla Beumala.

Un cop dins, tothom podran gaudir sense distincions dels productes dels 25 expositors als espais habilitats per a la seva degustació: formatges seleccionats de 23 formatgeries artesanes catalanes, vins i caves del celler Maset i Cervesa Minera, també artesana. El forn Turris els hi regala torrades, “fins a esgotar les existències”. Si ho prefereixes, pots comprar-los allà i gaudir-los a casa.

ExpoCheese
Del 15 al 19 de setembre a www.firesvirtuals.cat. Horari: d’11 a 19h.
Dissabte 19 i diumenge 20 de setembre a l’Estació del Nord de Barcelona (Alí Bei, 80). Horaris: dissabte 19, de 10 a 23h; diumenge 20, de 10 a 21h. Preu tiquet degustació: 10 euros

Encara cap comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *